Implementácia Parížskej klimatickej dohody bude podľa investorov viesť niektoré krajiny k zavedeniu špeciálnej dane na živočíšne produkty. Píše partner siete EURACTIV, edie.net.
Európa musí pristupovať k svojej potravinárskej politike komplexne, aby bola schopná reflektovať nové výzvy. Dôležitý je pritom dôraz na udržateľnosť a zdravie, zhrňuje Európsky hospodársky a sociálny výbor.
Debata o podobe poľnohospodárskej politiky EÚ a jej podporných schém po roku 2020 odštartovala aj na Slovensku. Splnomocnenec vlády Anton Marcinčin vidí v správne nastavenej poľnopolitike na národnej úrovni veľkú príležitosť pre najmenej rozvinuté okresy.
Európsky parlament by mohol zamietnuť návrh Európskej komisie, ktorá navrhuje povoliť prítomnosť niektorých fosfátov v mäse. Zakazovať kebab sa ale nechystá.
Komisia predstavila svoju víziu pre budúcu spoločnú poľnohospodársku politiku. Odborníci ale varujú, že poľnopolitika v takto nastavenej podobe oslabí ochranu životného prostredia a vytvorí podmienky pre nekalú súťaž medzi farmármi.
Členské krajiny rozhodli o licencii pre glyfosát. Najpoužívanejším herbicídom s obsahom tejto látky tak umožnili zostať na európskom trhu ďalších 5 rokov.
Prechod na ekologické poľnohospodárstvo by podľa odborníkov uživil rastúcu populáciu za dvoch podmienok. Prvou je obmedziť plytvanie potravinami a druhou znížiť spotrebu mäsa.
Novovytváraný analytický útvar ministerstva pôdohospodárstva sa primárne zameria na revíziu výdavkov rezortu a budúcnosť spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ po roku 2020.
Prosperujúci vidiek, z ktorého ľudia neodchádzajú do miest, je jednou z priorít regionálnej aj poľnohospodárskej politiky EÚ. Ako spolu tieto dve politiky a ich finančné nástroje komunikujú?
Ak sa nezlepší prístup ku kvalitnému jedlu, do roku 2030 bude viac ako polovica svetovej populácie trpieť nejakou formou zlej výživy. To je odkaz programu Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) ministrom zdravia G7.
Rozprávajme sa o Európskej únii konkrétne a férovo, nie cez sugestívne prieskumy, hovorí DUŠAN CHRENEK, ktorý vedie zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.
Debata o dvojakej kvalite potravín je emocionálna a mala by sa držať faktov. Spotrebitelia majú rozdielne nároky na sladkosť alebo slanosť jedál a priemysel to musí akceptovať, hovorí v rozhovore EURACTIV.com šéf FoodDrinkEurope.
Keď majú ľudia niečo radi, nezaujíma ich, čo im radí jesť nejaký úradník, hovorí jeden z najvyššie postavených Čechov v Európskej komisii, LADISLAV MIKO.
Pri debate o potravinách v Únii je potrebné rozlišovať medzi nedodržiavaním predpisov a problémami v ohrození ľudského zdravia, zhodli sa diskutujúci v paneli Ochrana spotrebiteľa a potravinová bezpečnosť.