V dvoch tretinách prípadov nemuseli farmári urobiť nič navyše na to, aby sa kvalifikovali na "zelené platby". Komisia si je problému vedomá a chce ho v novom období riešiť.
Európa musí pristupovať k svojej potravinárskej politike komplexne, aby bola schopná reflektovať nové výzvy. Dôležitý je pritom dôraz na udržateľnosť a zdravie, zhrňuje Európsky hospodársky a sociálny výbor.
Komisia predstavila svoju víziu pre budúcu spoločnú poľnohospodársku politiku. Odborníci ale varujú, že poľnopolitika v takto nastavenej podobe oslabí ochranu životného prostredia a vytvorí podmienky pre nekalú súťaž medzi farmármi.
Členské krajiny rozhodli o licencii pre glyfosát. Najpoužívanejším herbicídom s obsahom tejto látky tak umožnili zostať na európskom trhu ďalších 5 rokov.
Prechod na ekologické poľnohospodárstvo by podľa odborníkov uživil rastúcu populáciu za dvoch podmienok. Prvou je obmedziť plytvanie potravinami a druhou znížiť spotrebu mäsa.
Ak sa nezlepší prístup ku kvalitnému jedlu, do roku 2030 bude viac ako polovica svetovej populácie trpieť nejakou formou zlej výživy. To je odkaz programu Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) ministrom zdravia G7.